HET VERHAAL VAN GARUDA & VISHNU


The tale of Garuda and Vishnu

Het verhaal van Garuda en Vishnu is een bekend verhaal uit de hindoeïstische mythologie. Het omvat twee belangrijke personages: Garuda, een goddelijke vogel, en Heer Vishnu, een van de belangrijkste godheden in het hindoeïsme. Dit verhaal toont de band tussen toewijding, plicht en het concept van dharma (juist handelen).

 

Het Verhaal van Garuda en Vishnu:


Achtergrond:

Garuda werd geboren als de zoon van Kashyapa, een wijze, en Vinata, een van de vrouwen van Kashyapa. Garuda's moeder, Vinata, had een weddenschap verloren van haar mede-vrouw, Kadru, wat resulteerde in Vinata die Kadru's dienaar werd.

 

Geboorte van Garuda:

De zonen van Kadru, de slangen of Nagas, waren gebonden in kronkels als gevolg van een vloek. Om hen te bevrijden, vroeg ze aan Garuda om haar de Amrita te brengen, het elixer van onsterfelijkheid. Garuda stemde in en om de Amrita te verkrijgen, moest hij een reeks heldhaftige taken uitvoeren.

 

De Queeste van Garuda:

Garuda's eerste taak was om een goddelijke edelsteen genaamd de Syamantaka te verkrijgen, die in het bezit was van een slang. Garuda versloeg de slang en verkreeg de edelsteen, maar hij hield deze niet voor zichzelf. Hij gaf de edelsteen terug aan de eigenaar van de slang, Koning Satrajit, die ten onrechte beschuldigd werd van diefstal.

 

Ontmoeting met Vishnu:

Tijdens zijn queeste ontmoette Garuda Heer Vishnu. Onder de indruk van Garuda's toewijding en vastberadenheid, verleende Vishnu hem een gunst. Garuda vroeg om het rijdier van Vishnu te worden, hem op zijn rug te dragen. Vishnu verleende deze gunst en zegende Garuda ook met immense kracht en onsterfelijkheid.

 

Het Ophalen van de Amrita:

Met de zegeningen van Vishnu ging Garuda verder met zijn queeste om de Amrita op te halen. Hij misleidde de goden en demonen om met hem samen te werken om het elixer te verkrijgen. Hij droeg de pot met Amrita op zijn rug en vloog terug naar de slangen. Echter, voordat Kadru het kon gebruiken om haar zonen te bevrijden, grepen de goden in, en enkele druppels Amrita vielen op het gras, waardoor sommige planten in de wereld geneeskrachtige eigenschappen kregen.

 

Terugkeer van Garuda:

Garuda's moeder, Vinata, werd bevrijd van haar dienstbaarheid, en Garuda's nobele daden hadden geholpen de relatie tussen zijn moeder en Kadru te herstellen. Garuda had ook een hernieuwd respect ontwikkeld voor plicht, toewijding en dharma.

 

Betekenis:

Het verhaal van Garuda en Vishnu illustreert thema's van toewijding, plicht en opoffering. Garuda's onwrikbare toewijding aan zijn moeder en zijn vastberadenheid om zijn plicht te vervullen, tonen zijn deugdelijke karakter. De zegeningen van Heer Vishnu benadrukken het belang van toewijding aan het goddelijke, evenals de wisselwerking tussen stervelingen en godheden in de hindoeïstische mythologie.

 

Al met al is het verhaal van Garuda en Vishnu een gekoesterd verhaal dat de waarden van juist handelen, loyaliteit en de goddelijke genade die een belangrijke rol speelt in de hindoeïstische cultuur en filosofie, illustreert.