saraswati


Saraswati ceremony in Bali

De Saraswati-ceremonie in Bali is een belangrijke religieuze en culturele gebeurtenis die kennis, wijsheid en leren viert. Het is gewijd aan de Hindoe-godin Saraswati, die wordt beschouwd als de godheid van kennis, muziek, kunst en wijsheid.

 

De Saraswati-ceremonie wordt meestal elke zes maanden op de Balinese kalender waargenomen op Saraswati-dag, die als een gunstige dag wordt beschouwd voor onderwijs en leren. De specifieke datum varieert elk jaar op basis van de Balinese kalender.

 

Tijdens de ceremonie brengen Balinese hindoes hulde aan Saraswati door offers te maken en speciale rituelen uit te voeren. Boeken, manuscripten en andere educatieve hulpmiddelen worden vaak opgenomen in de offers als een symbool van het nastreven van kennis. Balinese mensen reinigen ook hun boeken en andere leermiddelen en rangschikken deze in een speciale ruimte in hun huizen of tempels om respect te tonen voor kennis.

 

Een van de kenmerkende elementen van de Saraswati-ceremonie is het gebruik van een speciaal offer genaamd "canang sari". Dit zijn kleine mandjes gemaakt van palmbladeren, gevuld met kleurrijke bloemen en andere symbolische voorwerpen die aan Saraswati worden aangeboden als een teken van waardering en dankbaarheid voor de wijsheid en kennis die zij schenkt.

 

Bovendien houden scholen en onderwijsinstellingen in Bali op deze dag speciale ceremonies om de zegeningen van Saraswati voor hun studenten en leraren op te roepen. Het is ook gebruikelijk om op deze gelegenheid studenten en leraren gekleed te zien in traditionele Balinese klederdracht.


comments


Heeft u aanvullende informatie over deze ceremonie of wilt u uw eigen ervaring over deze ceremonie delen? Dat kunt u doen in de reacties hieronder. Uw informatie zullen andere lezers die deze pagina bezoeken ten goede komen.

Comments: 0