pagerwesi


Pagerwesi ceremony in Bali

Pagerwesi maakt deel uit van de Balinese hindoeïstische kalender en wordt elke 210 dagen gevierd, op de woensdag van de vierde week in het Balinese Pawukon-maankalendersysteem. De term "Pagerwesi" is afgeleid van twee woorden: "pager," wat hek of bescherming betekent, en "wesi," wat ijzer betekent. Zo kan de term Pagerwesi worden vertaald als "ijzeren hek" of "ijzeren bescherming."

 

De Pagerwesi-ceremonie is gewijd aan Sang Hyang Pramesti Guru, de godheid die vaak wordt geassocieerd met kennis, wijsheid en bescherming. Deze ceremonie benadrukt het belang van spirituele en mentale kracht om zichzelf te beschermen tegen negatieve invloeden, zowel in de fysieke als in de metafysische wereld. Het ritueel heeft tot doel het "ijzeren hek" rond de ziel en geest van het individu te versterken, als een vorm van spirituele bescherming.

 

Tijdens de Pagerwesi-ceremonie nemen Balinese hindoes deel aan verschillende rituelen en ceremonies om hun voorouders, godheden en de geest van Sang Hyang Pramesti Guru te eren. Offers worden gebracht bij tempels en er worden gebeden gereciteerd om zegeningen en bescherming te zoeken. Mensen nemen ook deel aan speciale gebeden en bijeenkomsten om kennis en inzichten te delen, wat een gevoel van gemeenschap en spirituele groei bevordert.

 

De ceremonie omvat bezoeken aan lokale tempels, het dragen van traditionele Balinese kledij en deelname aan gemeenschappelijke activiteiten die het idee van spirituele bescherming versterken. De feestelijke sfeer en het gevoel van saamhorigheid tijdens Pagerwesi weerspiegelen het engagement van de Balinese hindoe-gemeenschap om hun geloof en tradities in stand te houden.

 

Het is belangrijk op te merken dat het Balinese hindoeïsme dat in Bali wordt beoefend, een unieke mix is van hindoeïstische, animistische en voorouderlijke tradities, wat het onderscheidt van het meer orthodoxe hindoeïsme dat in andere delen van de wereld wordt gevonden. Zo heeft Pagerwesi grote betekenis in de Balinese hindoeïstische kalender en biedt het de gemeenschap de gelegenheid om hun spirituele banden te versterken en hun ziel en geest te beschermen.


comments


Heeft u aanvullende informatie over deze ceremonie of wilt u uw eigen ervaring over deze ceremonie delen? Dat kunt u doen in de reacties hieronder. Uw informatie zullen andere lezers die deze pagina bezoeken ten goede komen.

Comments: 0