Melasti ceremony in Bali
Nederlands
Melasti ceremony in Bali
Deutsch

ogoh ogoh


Ogoh Ogoh ceremony in Bali

De Ogoh-ogoh-ceremonie is een traditioneel Balinees ritueel dat jaarlijks plaatsvindt op de vooravond van Nyepi, dat is het Balinese Nieuwjaar. Nyepi is een dag van stilte, vasten en zelfreflectie in de Balinese hindoekalender. De Ogoh-ogoh-ceremonie valt meestal op de dag voor Nyepi en omvat levendige en uitgebreide processies van grote, monsterlijke beelden die "ogoh-ogoh" worden genoemd.

 

Hier zijn enkele belangrijke punten over de Ogoh-ogoh-ceremonie:

 

Symboliek: Ogoh-ogoh zijn standbeelden of beelden gemaakt van bamboe, papier en andere materialen. Ze worden gemaakt om verschillende demonen, monsters of kwade geesten voor te stellen. Het doel van het maken van deze beelden is om de negatieve aspecten en invloeden te symboliseren die uit de gemeenschap verdreven moeten worden ter voorbereiding op het komende jaar.

 

Artistieke creaties: Balinese gemeenschappen beginnen vaak weken of zelfs maanden van tevoren met de voorbereidingen voor de Ogoh-ogoh-ceremonie. Vaardige kunstenaars en ambachtslieden creëren deze ingewikkelde en gedetailleerde sculpturen, die behoorlijk groot en indrukwekkend kunnen zijn. De creaties variëren van traditionele mythologische wezens tot meer eigentijdse voorstellingen, vaak weerspiegelend actuele sociale en culturele kwesties.

 

Processie en ritueel: Op de avond van de Ogoh-ogoh-ceremonie komen de gemeenschappen bijeen om deel te nemen aan een levendige processie. De Ogoh-ogoh-beelden worden door de straten geparadeerd, begeleid door levendige muziek, gezang en dansvoorstellingen. De processie dient om de negatieve energieën in de beelden te verzamelen.

 

Ngrupuk-ritueel: Als onderdeel van het ritueel is er een dans genaamd "Ngrupuk", die een ritmische en energieke dans om de Ogoh-ogoh inhoudt. Tijdens deze dans creëren de deelnemers een levendige sfeer en symboliseren ze verder de uitroeiing van negatieve krachten.

 

Culminatie: Na de processie worden de Ogoh-ogoh-beelden meestal naar een centrale locatie gebracht, waar een groot vreugdevuur wordt voorbereid. De beelden worden vervolgens in brand gestoken, wat de vernietiging van de negatieve krachten en de vernieuwing van positieve energie voor het komende jaar vertegenwoordigt.

 

Nyepi: Na de Ogoh-ogoh-ceremonie vindt de Balinese nieuwjaarsdag, Nyepi, plaats. Op deze dag houdt het hele eiland Bali een dag van stilte, waarop geen buitenactiviteiten zijn toegestaan. Het is een tijd voor zelfreflectie, meditatie en religieuze observatie.

 

De Ogoh-ogoh-ceremonie is niet alleen een cultureel en religieus evenement, maar ook een feestelijke en creatieve expressie die gemeenschappen samenbrengt. Het toont de sterke band van het Balinese volk met hun tradities, kunstzinnigheid en spiritualiteit.


comments


Heeft u aanvullende informatie over deze ceremonie of wilt u uw eigen ervaring over deze ceremonie delen? Dat kunt u doen in de reacties hieronder. Uw informatie zullen andere lezers die deze pagina bezoeken ten goede komen.

Comments: 0