ngaben


Ngaben or cremation ceremony in Bali

Ngaben, ook bekend als de "crematieceremonie," is een belangrijk en uitgebreid begrafenisritueel op Bali. Geworteld in de hindoeïstische Balinese overtuigingen, is Ngaben bedoeld om de ziel van de overledene naar het hiernamaals te begeleiden en deze los te maken van het fysieke lichaam. De ceremonie is geen sombere gelegenheid, maar eerder een viering van het leven van de persoon en hun reis naar de spirituele wereld.

 

Voorbereiding: De ceremonie omvat zorgvuldige voorbereiding en planning door de familie van de overledene. Het kan een kostbare en tijdrovende proces zijn, omdat de familie middelen en fondsen moet verzamelen om de verschillende elementen van de ceremonie te organiseren.

 

Crematie Toren: Een centraal kenmerk van de Ngaben-ceremonie is de bouw van een hoge, versierde crematietoren genaamd een "bade" of "wadah." De toren is ontworpen om een mythisch wezen of een structuur te lijken, vaak de sociale status en overtuigingen van de overledene weerspiegelend.

 

Crematie Proces: Het lichaam van de overledene wordt in de crematietoren geplaatst en de toren wordt vervolgens door het dorp of de stad geparadeerd. Deze processie gaat gepaard met muziek, dans en offers, waardoor een feestelijke sfeer ontstaat. De toren wordt meestal gedragen door een groep mensen.

 

Crematie Terrein: Na de processie wordt de crematietoren naar een aangewezen crematieterrein gebracht. Hier wordt het lichaam voorbereid op de crematie. In sommige gevallen kan er een nepgevecht plaatsvinden vóór de crematie, dat het loslaten van de ziel van aardse banden symboliseert.

 

Crematie Vuur: De crematietoren wordt in brand gestoken en het lichaam wordt door het vuur verteerd. De overtuiging is dat het vuur helpt de ziel los te maken van het fysieke lichaam, zodat deze haar reis in de spirituele wereld kan voortzetten.

 

Hiernamaals Overtuigingen: De hindoeïstische Balinese overtuigingen omvatten de cyclische aard van leven en dood. Ze geloven in reïncarnatie en dat de ziel opnieuw zal worden geboren in een nieuwe vorm op basis van haar karma en daden in vorige levens.

 

Gemeenschapsbetrokkenheid: Ngaben-ceremonies zijn gemeenschapsevenementen die niet alleen de familie van de overledene betrekken, maar ook vrienden, buren en leden van het dorp. De participatie van de gemeenschap weerspiegelt de collectieve steun en verbinding die de Balinese samenleving waardeert.

 

Sociale Status: De pracht van de Ngaben-ceremonie kan vaak worden beïnvloed door de sociale status en rijkdom van de overledene en hun familie. Personen met een hogere status kunnen meer uitgebreide en grotere crematietorens en processies hebben.

 

Ngaben-ceremonies maken integraal deel uit van de Balinese cultuur en laten de sterke verbinding zien tussen religie, gemeenschap en de cyclus van leven en dood. De ceremonies zijn niet alleen een manier om de overledene te eren, maar ook om de gemeenschap samen te brengen en hun culturele identiteit en spirituele overtuigingen te bevestigen.


comments


Heeft u aanvullende informatie over deze ceremonie of wilt u uw eigen ervaring over deze ceremonie delen? Dat kunt u doen in de reacties hieronder. Uw informatie zullen andere lezers die deze pagina bezoeken ten goede komen.

Comments: 0