investor visa

Investor visa in Bali Indonesia

investor visa


Algemeen

 

De Indonesische regering heeft op 26 maart 2018 een nieuwe presidentiële verordening (Nr. 20 van 2018) uitgevaardigd betreffende het gebruik van expatriates. Deze verordening vervangt de vorige presidentiële verordening Nr. 72 van 2014 en heeft dezelfde betrekking als de nieuwe (presidentiële verordening Nr. 20/2018).

 

Deze verordening is opgesteld vanwege de behoefte om de vergunning voor het gebruik van buitenlandse arbeidskrachten opnieuw te regelen, met als doel de nationale economie te ondersteunen en de werkgelegenheidskansen te vergroten door middel van investeringen.

 

Met betrekking tot deze verordening zullen er enkele artikelen en clausules zijn die verschillen ten opzichte van de vorige verordening ("Presidentiële Verordening Nr. 72/2014"). De nieuwe presidentiële verordening Nr. 20/2018 biedt voordelen voor buitenlandse investeerders om een Investeerders KITAS aan te vragen of te verkrijgen.

 

De implementatie van deze verordening is van oktober 2018. Degenen die al op dat moment financieel geïnvesteerd hadden in Indonesië, zagen tal van positieve signalen die aangeven dat het investeringsklimaat in Indonesië aanzienlijk verbetert. 

Het grootste voordeel van de Investeerders KITAS is het gemak van aanvraag en de vrijstelling van de tijdrovende en dure werkvergunningkosten. Voor oktober 2018 moesten investeerders maanden wachten na hun initiële investering voordat ze mochten werken.

 

Voor oktober 2018 was het noodzakelijk voor investeerders om een Werk KITAS (Indexcode 312) aan te vragen, samen met een werkvergunning van $1200 per jaar. Werkvergunningen zijn niet langer nodig voor investeerders die aan de investeringsvereisten voldoen.


Er zijn twee soorten Investeerders KITAS:

 • Index 313 heeft een geldigheid van 12 maanden.
 • INDEX 314 heeft een geldigheid van 24 maanden.

Beide worden geleverd met meerdere in- en uitreisvergunningen.

 

Hoe vraagt u de Investeerders KITAS aan?

 

PROCES VAN DE INVESTEERDER KITAS

 

Allereerst willen we u vermelden dat sinds 13 oktober 2020 er geen telexvisa meer zijn die naar de Indonesische ambassade in het buitenland worden gestuurd. Als gevolg van de Covid-pandemie heeft de Indonesische regering E-visa's geïntroduceerd om het risico van virusverspreiding te beperken. Visumkosten die voorheen aan de ambassade werden betaald, worden nu betaald bij de aanvraag in Indonesië. U ontvangt een e-visum. Een e-visum is een visumtransformatie van een visumlabel/sticker in uw paspoort naar een elektronische vorm die naar uw e-mailadres wordt gestuurd. U hoeft de visa niet persoonlijk bij de Indonesische ambassade of vertegenwoordiging in het buitenland op te halen.

 

Wanneer u zich in Indonesië bevindt en u uw visum moet verlengen, hoeft u het land niet te verlaten.  De aanvraag zonder het land te verlaten worden ingediend. Dit wordt een Onshore Visa-aanvraag genoemd.

 

STAPPEN IN HET PROCES VAN DE INVESTEERDER KITAS

 

Om de Investeerders KITAS te verkrijgen, moet de buitenlander zijn bedrijf in Indonesië registreren, een zogenaamd PMA-bedrijf of een Direct Foreign Investment Company. Zodra uw PMA-bedrijf is opgericht, kunt u de Investeerders KITAS aanvragen. Houd er rekening mee dat u de vereiste aandelen moet hebben, zoals:

 •  Als aandeelhouder en als directeur of commissaris van het bedrijf, met eigendom van minstens IDR 1.000.000.000,00 (één miljard roepia) of het equivalent in Amerikaanse dollars zoals vermeld in de akte;
 • Als aandeelhouder, maar niet als directeur of commissaris van het bedrijf, op voorwaarde dat de aandeelhouder minstens IDR 1.125.000.000,00 (één miljard honderdvijfentwintig miljoen roepia) of het equivalent in Amerikaanse dollars zoals vermeld in de akte heeft.

Lever alle relevante documentatie aan voor de verwerking van de Investeerders KITAS. Dit zal worden geverifiëerd om ervoor te zorgen dat onze aanvraag slaagt, zoals:

 

VAN DE AANVRAGERS:

 • Kleurenkopie van het paspoort (alle pagina's). Het paspoort moet geldig zijn gedurende ten minste 30 maanden vanaf het moment van de aanvraag. Zorg ervoor dat u minimaal 3 lege pagina's in uw paspoort heeft voor visums en KITAS-stempels;
 • Voor een onshore visumaanvraag, als u momenteel houder bent van een Sociaal Budaya/Zakenvisum, is de laatste visumstempel vereist;
 • Als u momenteel houder bent van een Kitas, is een EPO-STEMP verplicht;
 • Recente pasfoto's in kleur van paspoortformaat;
 • Kleurenkopie van uw cv, inclusief loopbaangeschiedenis en persoonlijke contactgegevens;
 • Volledig vaccinatiecertificaat met QR-CODE;
 • Ziektekostenverzekering;
 • Ondertekende verklaring;
 • Laatste bankafschrift;
 • Adres in Bali/Indonesië;

VAN HET BEDRIJF:

 • Volledige kleurenkopie van de NPWP van het PMA-bedrijf;
 • Volledige kleurenkopie van TDP (Bedrijfsregistratie) / NIB (Nomor Induk Berusaha) en alle OSS-licenties (NIB, IZIN USAHA, IZIN LOKASI, enz.);
 • Volledige kleurenkopie van KTP of ID van de Indonesische directeur of manager van het sponsorende bedrijf;
 • Volledige kleurenkopie van Acta (Notarieel bedrijfsvormingscertificaat);
 • Volledige kleurenkopie van pengesahan AKTA (door de overheid uitgegeven bedrijfsvormingscertificaat van AHU);
 • Briefhoofd van het bedrijf met officieel stempel en handtekening;

Nadat alle documenten zijn ingevuld, worden deze geüpload via het immigratiesysteem. Zodra het e-visum is goedgekeurd, wordt dit automatisch naar uw e-mailadres gestuurd en moet u het uitprinten.

 

Als u zich buiten het Indonesische grondgebied bevindt, kunt u nu Indonesië binnenkomen met een e-visum en hoeft u niet naar de Indonesische ambassade in het buitenland te gaan. Bij aankomst in Indonesië neem dan contact op met uw visum vertegenwoordiger. Zij hebben uw originele paspoort nodig omdat ze 30 dagen hebben vanaf uw aankomst in Indonesië om bij de immigratie een conversieproces uit te voeren van E-VITAS naar E-KITAS. Dit proces duurt 15 werkdagen.

 

OF, als u zich in het Indonesische grondgebied bevindt, breng dan uw originele paspoort naar uw agent, omdat ze 7 dagen hebben om bij het immigratiekantoor te melden om uw E-VITAS naar E_KITAS om te zetten.

 

Bij aankomst in Indonesië dient u uw originele paspoort bij uw agent in, omdat ze uw E-VITAS moeten omzetten naar een Investeerders KITAS. Het proces duurt ongeveer 10-14 werkdagen.

 

Nadat ze uw paspoort bij het immigratiekantoor hebben ingediend, krijgen ze het schema voor de fotosessie en de vingerafdrukken die worden afgenomen door een immigratiefunctionaris en wachten ze op de definitieve conversie.

 

Nadat de VITAS-conversie is voltooid, wordt de E-KITAS naar uw e-mailadres gestuurd en is klaar voor gebruik om STM of een politiecertificaat aan te vragen.

 

Binnen 14 tot 30 dagen nadat uw KITAS is uitgegeven en STM is uitgegeven, moet u zich registreren bij de burgerregering om een SKTT (tijdelijke verblijfsvergunningbrief) te verkrijgen en krijgt u een tijdelijk ID-nummer, genaamd NIK.

 

Na het proces ontvangt u uw Investeerders KITAS, waarmee u in Indonesië kunt verblijven en uw bedrijf kunt beheren.


Wilt u meer informatie ontvangen over dit visum? Gebruikt u dan het onderstaande contactformulier. Wij zullen dit doorsturen naar een visumbureau. Zij zullen contact met u opnemen en u voorzien van meer details. 

We verzoeken u de aanvraag in het Engels te schrijven.

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.